2017. április 18., kedd

Áprilisi havazás a Kékesen

Nem kell meglepődni, ha a Mátrában, főleg annak legmagasabb pontjain, Kékestetőn, Galyatetőn vagy Mátraszentimre térségében idejekorán vagy megkésve érkezik egy-egy hózápor. Nem ritka, hogy hűvösebb májusi vagy június eleji napokon is kifehérednek 1-2 órára a legmagasabb hegycsúcsok. Azonban az, hogy március elmúltával hosszú ideig megmaradjon a hótakaró, csak 10 évente egyszer fordul elő. Most megtörtént. Az alábbi fotógaléria bemutatja, hogy milyen, amikor tavasszal visszaköszön a tél.

A havas fenyők látványa fogadta elsőnek a Kékestetőre látogatókat

Novemberi hangulatot tükröz az 1014 m magasságot jelölő csúcskő környezete

Kékestető hazánk legmagasabb pontja a maga 1014 méteres tengerszint feletti magasságával. Közigazgatásilag Mátraházával, Sástóval és Mátrafüreddel együtt Gyöngyös városhoz tartozik. Ismert turisztikai célpont, télen főként a téli sportokat kedvelők, nyáron a túrázók körében kedvelt.
Hóember az Angyalok-tisztásán áprilisban

Kékestető fő látványossága az 178 m magas TV-torony, mely nyitott kilátóként és zárt panorámaétteremként (a 40 és 45 méteres magasságokban lévő teraszokon) is működik.  Az első kilátót a Mátra Egylet építtette fából, mely 20 m magas volt és dr. Vass Józsefről, az akkori népjóléti miniszterről nevezték el. Ez volt a Mátra "fából vaskarikája". Ezt a tornyot életveszélyessége miatt 1938-ban lezárták és ezt követően hamarosan le is bontották. Az első adótornyot 1958-ban építették az egykori Vass-kilátó helyén, azonban ez egy idő után elavulttá így 1981-re megépítették a ma is látható TV-tornyot. 

A 178 m magas TV-torony

Kékestető híres gyógyüdülőhely. Magashegyi klímája és orvosilag igazoltan gyógyító hatású levegője miatt évente több ezren kapják vissza egészségüket. A TV-toronytól délre áll az Állami Gyógyintézet épülete, mely hazánk legmagasabban fekvő tüdőszanatóriuma. A gyógyintézet Csonka János jóvoltából 1932-re készült el, 150 ággyal és szakképzett, magas szintű orvosi és egészségügyi felügyelettel várta a gyógyulni vágyókat Magyarország első gyógyüdülőhelye. A gyógyszálló szolgáltatásait elsősorban pajzsmirigy-túltengésben szenvedő és tüdőproblémákkal küzdő betegek részére ajánlották. A terápiákat teljes egészében a természet nyújtotta klimatikus viszonyokra alapozták. A szanatórium hatalmas kertjében hozták létre az első hegyekben épített szabadtéri hideg vizes gyógymedencét, melybe a Mátrafüredi strandról szállították a gyógyvizet. Ezt később tóvá alakították át. Az épület napjainkban továbbra is szanatóriumként illetve szállodaként működik.

Fehér ruhába öltözött fenyves a szanatórium kertjében

A nemzetei színű, 1014 m-es magasságot jelző csúcskő mellől indul hazánk leghosszabb sípályája, a kék jelzésű "Déli"-sípálya, mely közel 2 km hosszú. A sípálya nyugati tájolású, nevét onnan kapta, hogy megépítésekor déli 12 órakor volt a legalkalmasabb a hó minősége a kiváló lesikláshoz. Egykor a pályán egészen Mátraházáig lehetett lesíelni 3 km-es hosszban, ám a pálya utolsó, "Nagy-halálnak" nevezett 1 km-es szakaszát pár évtizeddel ezelőtt megszüntették és a mai végponttól, a Veronika-rétről leágazó "Vaddisznós-sípálya" területét is befásították.
A ma használatos sípálya tetején oktatópálya működik, átlagos hómennyiség esetén a "Déli"-pálya 800 m-es felvonóhosszban síelhető, nagy mennyiségű hó esetén pedig a Veronika-rétről síbuszokkal szállítják vissza Kékestetőre a síelőket.

A "Déli"-sípályán áprilisban

Kékestetőn a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2500-at, 2013-ban pedig a hótakaró vastagságának rekordja is megdőlt, ebben az évben 106 cm volt a természetes hó vastagsága.
A hőmérséklet napi ingadozása általában kiegyenlített, nyáron átlagosan nem haladja meg a 25°C-t, télen nem süllyed -15°C alá. A hegyvidéki éghajlat sajátossága, hogy alacsony a páranyomás és magas a nedvességtartalom, a légnyomás a magyarországi átlaghoz képest 10%-al alacsonyabb és kiegyenlített.A levegő lényegesen tisztább, mint az országban bárhol máshol, ebben a magasságban pedig már a házi poratka sem él meg.

A tavasz és a tél találkozása Kékestetőn

Mit hoz a folytatás?
Szerdán országszerte csapadékos idő lesz a jellemző, ugyanakkor a magasban egyre jobban lehűl a levegő, így átmenetileg a magasabb hegycsúcsokon napokig megmaradó hó hullhat. Szeles lesz az idő, sokfelé erős, viharos lökések kísérhetik az északias szelet. Csütörtökön is számíthatunk még csapadékra, de már kisebb mennyiségre, mint szerdán, ugyanakkor ezen a napon is előfordulhat átmenetileg a hegycsúcsainkon havas eső, havazás. - írja az Időkép.hu
Tehát aki lemaradt erről a 10 évente egyszer bekövetkező áprilisi havazásról, a következő napokban még bepótolhatja.800 m tengerszint feletti magasságban már nyoma sem volt a télnek


Oszd meg másokkal is! 
Készítette: Demecs Norbi - az I love Mátra vezetője
Fotók: Demecs Norbi - minden jog fenntartva.
Készült:2017. 04. 18. kedd
Kapcsolat: ilovematra.ilovehungary@gmail.com
Facebook: I ♥ Mátra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése