2017. április 4., kedd

Csoda-szigetek a Mátrában: az Eremény-tető

Kedves Mátra rajongók! 

Mindig azt szoktam mondani, hogy a Mátra számomra a Varázshegy. A megtestesült nyugalom és béke szigete. Az erdők, a patakok, a hegycsúcsok, a vadvirágos rétek mindig kitöltik az emberben kavargó űrt. Egy csendesen csordogáló kis patak partján üldögélve, egy zsályától illatos réten hátradőlve vagy éppen a panorámát kémlelve egy szikláról olykor olyan, mintha megállna az idő. Bár az egész Mátra különleges, mégis vannak olyan helyek, amelyek mindennél nagyobb varázserővel bírnak. És itt nem a tündérmesékből ismert varázslatra kell gondolni, csupán azokra az apró csodákra, amelyek a természet egyszerű alkotásai. Egyszerűek, mégis lenyűgözőek. "Csoda-szigetek a Mátrában" topikomban ezeket a helyszíneket szeretném Nektek bemutatni.
Ma az Eremény-tetőre kalauzollak Titeket, tartsatok velem!


Sástótól nyugati irányba, kb. 600 méterre található az Eremény-tető. Kizárólag jelzetlen, de kitaposott ösvényen érhetjük el, melyre a Sástói-rét legvégén, bal irányba térhetünk rá. Egykor egy egyszerű kék jelzés jelölte az ide vezető utat, melynek nyomai még ma is fellelhetők egy-egy öregebb tölgyfa kérgén.


Az ösvény az esővíz által táplált lápos-mocsaras terület, a Nyár-tó mellett vezet az Eremény-tetőre. Mesterséges kimélyítése és kitisztítása előtt a Sás-tó is hasonló állapotban volt. 

A hegytető több helyen sziklás, legmagasabb része az északkeleti szélén van. Észak felől igen meredek, helyenként szakadékos, a többi oldalon enyhe lejtésű hegyoldal övezi. Nyugati oldala kopár, fennsíkszerű, csupán néhány magányos fa emelkedik a hegyoldalon, így a panoráma rendkívül széleskörű, pazar. Rálátást nyerhetünk szinte az egész Nyugati-Mátrára és a Felső-Mátra vonulataira is.


Előttünk a Bolya-tető(358,1 m), a Havas(598,1 m), a Káva(616,7 m), a Világos/Kopasz/-hegy(708,5 m) és a Tót-hegyes(815,1 m).

Tavaszi virágkavalkád 

Mivel stratégiailag kiváló helyen fekszik, már az őskorban erődítményt emeltek itt, feltehetően a későbronzkor végén/koravaskor elején hozták létre az első települést és erődítményt. Az erődítést jelentő kősáncok mára azonban már nagyon hiányosak, nyomaik azonban több száz méter hosszban még mindig fellehetők. Az Eremény-tető sáncait a 20. század eleje óta ismerik, régészeti lelet még nem került elő erről a területről. Tagja a Várak a Mátrában jelvényszerző túramozgalomnak is.

Az északnyugati sánc maradványai

Élővilága is igen gazdag, többnyire párosujjú patásokkal találkozhatunk itt: őzekkel, muflonokkal és vaddisznókkal. A gazdag élővilág hamar idevonzotta a vadászokat, az Eremény déli lábánál vadászkunyhót is építettek, melynek napjainkban már csak romjaival találkozhatunk.

A vadászkunyhó romjai 

Az Eremény-tető első látásra a szavannák hangulatát elevenítheti fel bennünk. Többnyire aranyszín füves területeivel, hatalmas szikláival, néhol kopár, csontokkal és kiszáradt famaradványokkal tarkított lejtői koránt sem barátságtalanok. Sőt, bátran állítható, hogy a Mátra egyik legcsendesebb, legbékésebb zuga ez a kis csoda-sziget. A nyugalmat legfeljebb néhány erdei állat zörgése vagy a lágy szellő zavarhatja meg, mikor a magányos fák lombkoronájával játszik. Az Eremény-tető kiváló helyszín lehet mindazok számára, akik egy kis elszigeteltségre vágynak távol a város zajától, de nem mindennapi élmények felfedezésére, relaxálásra és fotózásra is teljesen alkalmas.
Az ásványgyűjtők is gyakran felkeresik, ugyanis ércekben gazdag környék, főként kvarcokat és opálféléket lehet itt gyűjteni.


Mivel az Ereményre hivatalos turistaút nem vezet, így felkeresése kizárólag előzetes tájékozódás esetén, térkép használatával és felöltött akkumulátorú mobiltelefonnal ajánlott! 

 

Jellegzetes hangulatok az Eremény-tetőn

Őszi relaxálás az Eremény nyugati oldalában

Mivel az Eremény-tető az egyik személyes kedvenc helyem, így túrázó csapatimait is gyakran elkalauzolom erre a csoda-szigetre. Általában a vendégeimnek is hamar a kedvencévé válik ez a különleges helyszín. Relax túráim "lelki utazása" állomásait rendre az Eremény-tetőn tartom, Év végi túránkon is hagyományosan a nyugati oldal közepén álló magányos fa alatt szoktunk koccintani, miközben elmerülünk a távoli hegycsúcsok látványának szépségében.
Csapatommal az Aranylomb relax túrán 2016 őszén 

Ha a Te tetszésedet is elnyerte az a mátrai csoda-sziget, oszd meg másokkal is! 

Készítette: Demecs Norbi - az I love Mátra vezetője
Felhasznált irodalom: A Mátrai Tájvédelmi Körzet Heves és Nógrád határán 2010
Fotók: Demecs Norbi - minden jog fenntartva
Készült: 2017 április
Kapcsolat: ilovematra.ilovehungary@gmail.com
Facebook: I love Mátra hivatalos oldal
Túrák a Mátrában : I love Mátra események - túrák minden évszakban Demecs Norbival 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése