2016. július 19., kedd

Minden napra egy legenda: Szent László-forrás

A sziklából fakasztott víz



I. László, ismertebb nevén Szent László királyunkhoz számos legenda és monda fűződik. A források szerint László erőskezű, hatalmas termetű férfi volt, aki már puszta megjelenésével is kiemelkedett a többi ember közül. A harcokban, csatákban való jártassága, végtelen bátorsága páratlannak számított, így hamar vált nagyon népszerűvé. A csatákat nem csak várából irányította, személyesen vett részt a harcokban, példát mutatva és ösztönözve ezzel seregét. Ám nem csak ereje, de éles eszéről, erkölcsösségéről és erényességéről, vallásosságáról is híres volt.  A hiedelmek szerint képességei, becsületessége, segítőkészsége és igazságossága miatt Isten a kegyeibe fogadta Őt és ha bajbajutott, segített a királyon és seregén.



Egyszer egy hegyen ment László király a vitézeivel. A Nap forrón sütött le a földre. A fák levelei elfonnyadtak, a fú kiégett és nem volt víz se közel, se távol. László király vitézei majd meghaltak a szomjúságtól. A nyelvük már odaszáradt a szájpadlásukhoz. A király, látva vitézei szenvedését, az  ég felé emelte szemeit. Imára kulcsolta össze kezét, s halkan imádkozott. A vitézek is letérdepeltek, ők is imádkoztak. László király odament egy közeli sziklához, s megérintette a kardjával. Ebben a pillanatban a szikla oldalából kristálytiszta forrás buggyant ki. A napfény ezerféle színben játszott a jéghideg vízen, mintha csalogatta volna a szomjas vitézeket. Immár vége volt a szomjúságégető kínjának. A vitézek sisakjaikba fogták fel az üdítő vizet és nagy mohósággal ittak belőle. Az Isten újra megmutatta, hogy milyen kedves neki László király.


Vízfakasztó László király 

A Szent László forrás a Központi-Mátra legismertebb, legjobb vize a Rákóczi-forrás után. A Kékestető oldalából érkező csapadékvizet gyűjti össze. A forrás vize biztosítja (a Csór-réti víztározóból érkező víz mellett) Mátraháza és az Állami Gyógyintézet vízellátását. A szanatórium betegei (is) gyakran keresik fel a forrást, melynek magas ásványi anyag tartalma pozitív élettani hatásokat eredményez. A vizet egyes készítményekhez a gyógyszeripar is felhasználja. A Szent László-forrás -sok más kisebb forrással és érrel együtt- táplálja a Bene-patakot is. Mátraházáról a piros sáv majd egy rövid szakaszon a piros kör jelzésen közelíthető meg. A forrás körül pihenő -és tűzrakóhely is várja a túrázókat.





Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


e-mail: ilovematra.ilovehungary@gmail.com

Írta: Demecs Norbi 
Gaal Mózes nyomán
Készült: 2016. 07. 20.
Holnap ismét egy újabb legenda a Mátrából... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése