2017. május 17., szerda

Továbbra is élményekkel és kalandokkal vár a Mátra!

Változatos programok színkavalkádja a Mátrában

Május második felében is számtalan izgalmas programmal várják a Mátrába érkezőket. 
A következő két hétvégén a Mátra térségébe érkező kirándulók kalandtúrán, Nordic Walking túrán, éjszakai túrán és múltidézéssel egybekötött, korhű ruhában vezetett ásványgyűjtő túrán vehetnek részt a Mátra más-más pontján.

Túrák minden évszakban Demecs Norbi túravezetővel

2017. május 20-án egy igazi mátrai kalandtúrával várják a természetbarátokat a kevésbé ismert, de annál szebb és különlegesebb Závoz-szurdokban. A túra során vízesések, legendákhoz kötődő kegyhelyek és csodás helyszínek, a Keleti-Mátra OKT útvonalának páratlan szépséget nyújtó kilátópontjai, hatalmas sziklák és szurdokfalak, illetve vadászházak, források kerülnek felfedezésre. 
A kalandtúra Domoszlóról, a Sidló-ház mellett található Éden Mini ABC elől indul 9 órakor. A részvétel előzetes jelentkezéshez nem kötött, csupán a megadott helyszínen és időpontban kell megjelenni. 
További részletek az eseményről: Kalandtúra a Závoz-szurokba

Mindig vidám a hangulat a szervezett túrákon 

2017. május 21-én, vasárnap egy Nordic Walking túrával folytatódik a hétvége. A Nordic Walking köztudottan kiváló hatással van az ember egészségére, főleg ha egy szuper csapatban űzzük ezt a kiváló sportot. A Nordic túrára Nordic túrabotot birtokló vendégek és bottal nem rendelkező kirándulók egyaránt érkezhetnek, ugyanis a helyszínen túrabot kölcsönzésére is lehetőség nyílik. Szintúgy részt vehetnek az eseményen azok a vendégek is, akik még sohasem használták a Nordic eszközt, ugyanis a túra elején szakszerű oktatás is igénybe vehető. A felső-mátrai túra során bemutatásra kerülnek a térség nevezetes épületei és tájai, mint például a nagy vita hatására épült Három falu temploma, a körpanorámát kínáló Vörös-kő-kilátó, vagy éppen a Sípark gyepcsíkjai és a Narád-patak völgye is. A túra 10.50-kor indul Mátraszentimréről, a Selfness Hotel Vadvirágtól. 
A túrára csak annak szükséges előzetesen regisztrálnia, aki Nordic túrabotot szeretne kölcsönözni, fontos azonban elolvasni az alábbi eseményben foglalt információkat:
Nordic Walking túra a Felső-Mátrában


2017. május 27-én ismét egy különleges program kerül megrendezésre. Az Úgynevezett „Utazás” túrán a szervezők a mátrai turizmus 130 éves történetébe repítik vissza a résztvevőket. A Gyöngyösorosziban található Ásványok Háza múzeum kollegáival közösen helytörténeti előadásra, tárlatvezetésre és ásványgyűjtő túrára nyílik lehetőség. A túra során régi fotók bemutatásával elevenedik meg a mátrai múlt. Az Ásványok Házába érkező vendégek több, mint 10 000 példányt csodálhatnak meg részletes tárlatvezetés kíséretében és kreatív játékok mellett a gyerekek sem maradnak program nélkül. A túrát korabeli ruhába öltözött túravezető kíséri, emellett lehetőség lesz egykori térképek és képeslapok nézegetésére is. A túra Gyöngyösorosziból, az Ércelő bejárati úttól indul 10 órakor az Ásványok Házához.
A túrával kapcsolatos információk megtalálhatóak az alábbi hivatkozásra kattintva: 
Az "Utazás" túrák alkalmával Demecs Norbi túravezető korhű ruhában kíséri a vendégeket

Ugyan ennek a napnak az estéjén debütál egy egyedi, vadonatúj túrasorozat a Mátrában: 
2017. május 27-én, 20.00-kor mutatkozik be Mátraházán a Csillagfényes éjszakai relaxáció című túrasorozat, melynek első „epizódja” Mátraházáról az úgynevezett energiamezőre, a Nagy-Halmaj-rétre vezet. A különleges túrasorozat célja, hogy bemutatásra kerüljön az éjszakai Mátra hangulata, a végtelen csend és nyugalom szőtte varázslat. A túrán résztvevő vendégek a rétre megérkezve kb. 45 -60 perces relaxációban részesülnek, relaxációs gyakorlatok és erre a célra megfelelő zene kíséretében. A relaxáció egy kb. 20-25 perces csillaglesést is magában foglal. A túrára mindenkinek szükséges magával hoznia egy pokrócot, derékaljat vagy polifoam-ot, amelynek segítségével könnyen elvégezhetőek lesznek a gyakorlatok. 
A túrával egybekötött relaxációs éjszakai program hivatalos eseménye ide kattintva tekinthető meg: 
Új éjszakai túrasorozat érkezik a Mátrába 2017 májusában

Júniusban sem maradnak program nélkül a Mátrába látogatók: Június első hétvégéjén, Pünkösdkor a Felső-Mátrában, Mátraszentimrén a Bornapok és Szlovák Gasztronómiai napok várják az érdeklődőket. A falusi rendezvény mellett a Selfness HotelVadvirág készül nyílt programokkal a kirándulók számára, mint például fáklyás esti séta, Nordic Walking túra vagy gyalogos túra pünkösdi hagyományok felelevenítésével. Június 10-11-én a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület Mátrai Múzeumok Éjszakája, Wellness Világnapja és Hálózsákos Éjszaka a Siroki várban programjai lesznek kiemelt mátrai úti célok, a programokhoz a Selfness Hotel Vadvirág is csatlakozik Mátraszentimrén. A rendezvény alkalmából Parádfürdőn és környékén csevicevíz kóstoló túra is indul az egészséges életmód jegyében. 
Június 24-én az Enduro-vb legjobbjai Parádon mérik összes tudásukat, június 25-én pedig Vízesések nyomában kalandtúra indul Mátrakeresztesről a Nyugati-Mátra vadregényes zugaiba. 
Június utolsó hétvégéjén Mátraszentimrén ünnepli átépítésének egy éves évfordulóját a Selfness Hotel Vadvirág, az évforduló alkalmából nyílt éjszakai-és múltidéző túrán és sporteseményeken vehetnek részt a vendégek. 

A Mátra egyik ikonikus helyszíne, a Vadvirág 


Készítette: Demecs Norbi - az I love Mátra vezetője
Készült: 2017. május 17.
Kapcsolat: ilovematra.ilovehungary@gmail.com
Hivatalos facebook oldal: I ♥ Mátra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése