2016. július 6., szerda

Minden napra egy legenda: Gabi-halála

Gabi, a favágó története


Gabi-halála. A név, amely első látásra/hallásra egyesekből ellenérzéseket válthat ki, másokban hatalmas kíváncsiságot ébreszt. De vajon tényleg van okunk tartani a hely felkeresésétől, hitelt adni ennek a nem mindennapi földrajzi névnek? 


Gabi-halála egy 772 m magas csúcs, mindössze pár száz méterrel Kékestető alatt, az Északi-sípálya aljának szomszédságában a kék és sárga + turistajelzések találkozásánál. Könnyen megközelíthető Kékestetőről leereszkedve, vagy Mátraházáról, az Alsó-Pince-úton, mely egészen idáig -át az erdőrezervátumon- rengeteg látnivalót tár elénk. 


A legenda úgy tartja, hogy egy Gábor nevű favágó -rejtélyes körülmények között- ezen a helyen veszítette életét. "Kocsival lóval beesett egy Gábor nevű" - tartja a szájhagyomány. E rövidke sor arra utal, hogy a legelfogadottabbnak és legvalószínűbbnek tartott történet szerint Gabi szekerével, annak rakományával és lovával együtt az útkereszteződés mögötti szakadékba zuhant. Ezt a történetet a Parádi-medence lakossága alá is támasztja, azonban a baleset körülményeinek oka homályba vész. 

Az emberek élénk fantáziájának köszönhetően a hely nevének eredetéről számos elképzelés született már az elmúlt 86 évben:egyesek szerint Gabi egy szerelmi háromszögáldozata lett és bánatában itt végzett magával és kedvesével is, mások szerint Gabi az Északi-sípályáról letérve síelés közben eltévedt, rásötétedett és az éjszaka folyamán megfagyott, de születtek már olyan gondolatok is, hogy Gabi egy gyermek volt, aki a sziklák között játszott és így zuhant véletlenül a szakadékba, de állítják azt is, hogy Gabi nem is ember, hanem a favágó lova volt, aki itt pusztult el. 


Ami biztos: A rejtélyek övezte baleset 1930-ban történt, ugyanis az 1929-ben kiadott királyi térkép (akkoriban ez volt Magyarország legpontosabb, legalaposabb térképe) még nem, de az 1930-as térkép már jelöli Gabi-halálát a térképen. Egyes szóbeszédek még arról is mesélnek, hogy valóban megtalálták ezen a helyen egy férfi holttestét.

Egy kis tudomány: Sokan nem tartják elfogadottnak a térképen illetve a helyszínen elhelyezett táblán olvasható Gabi-halála elnevezést, ugyanis állításuk szerint a "Gabi halála" egy tulajdonnév, így az nem egybeírandó. Észrevételük jogos, azonban a "Gabi-halála" szókapcsolat itt nem a szerencsétlen baleset nevére, hanem az ezután elnevezett 772 m magas csúcsra, egy földrajzi névre utal, így a "Gabi-halála" kötőjellel írt megnevezés teljesen hibátlan. 



A baleset helyszínén 2010-ben felújításokat végeztek, így új tábla és egy kereszt kerül kihelyezésre.
A szépen rendbe hozott emlékhely azóta még több túrázót, érdeklődőt csalogat az egyébként csodálatos környezetben fekvő helyszínre.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Kapcsolat: I love Mátra faceboook hivatalos oldal 
I love Mátra csoport - még családiasabb hangulatban a Mátra rajongók 
e-mail: ilovematra.ilovehungary@gmail.com

Írta: Demecs Norbi 
Készült: 2016. 07. 06.
Holnap ismét egy újabb legenda a Mátrából....




1 megjegyzés:

  1. Érdemes felkeresni ezt a helyet. Mátraházáról gyönyörű túra út vezet erre. kánikulában jártunk itt, de az erdőben hűvös volt.

    VálaszTörlés